Wat is de impact van een robotmaaier op het milieu? (dieren, uitstoot, … )

Table of Contents

Robotmaaiers hebben naast hun gebruiksgemak ook nog andere voordelen. Zo hebben ze een positieve impact op het milieu.  

  • Weinig tot geen CO2-uitstoot

Grasrobots werken op elektriciteit en niet op fossiele brandstoffen. Het energieverbruik is zeer laag. Wist je dat de zuinigste robot een gazon van 1000m² kan onderhouden voor 1 euro per maand (7 kWh/maand)? Ook om de kantjes bij te trimmen kan je een milieuvriendelijke optie kiezen door een trimmer met accu te gebruiken.

  • Geen grasafval en goede bemesting

Omdat het gras gemaaid wordt en niet wordt opgevangen, komen de grassnippers gewoon op de grasmat terecht. De snippers zorgen voor een natuurlijke bemesting, ook ‘mulching’ genoemd. Je hoeft het grasafval dus niet te composteren of het naar het recyclagepark te brengen.

  • Heel stil

Robotmaaiers zijn over het algemeen veel stiller dan traditionele grasmaaiers. Zonder dat jijzelf of je buren er last van hebben, maait de robotmaaier in stilte. Wist je dat de stilste robot slechte 63 dB produceert, terwijl een traditionele machine tussen 95 en 100 dB produceert. Als je verkiest om toch ’s nachts te maaien is het een enorm voordeel dat ze heel stil kunnen werken.

Robotmaaiers en dieren #

Het gebruik van een robotmaaier kan een verstoring zijn van het leven van sommige dieren in je tuin. Als je de robotmaaier ’s nachts wil laten maaien, dan vormt dat voornamelijk een gevaar voor egels of kikkers of padden. Ondanks de beveiligingssystemen (zoals voorwerpdetectie en objectvermijding) op robotmaaiers gebeuren er spijtig genoeg nog steeds ongevallen met deze diertjes.

Er wordt geadviseerd om robotmaaiers niet te laten werken tussen zonsondergang en zonsopgang. Omdat dieren zoals egels en mollen ’s nachts actief zijn, is de kans op een aanrijding dan groter. Daarom heeft Husqvarna een ‘egel-functie’ die ervoor zorgt dat de machine niet maait tussen zonsondergang en zonsopgang.

Let wel op! Sommige robots bereiken hun maximale maaicapaciteit door non-stop (24/24) te werken. Als je echter ’s nachts beslist om niet te maaien, dan neem je een deel van die capaciteit weg. Daar hou je dus best rekening mee als je je robotmaaier uitkiest. Hier vind je meer tips voor een veilige tuin voor o.a. egels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven