Is het belangrijk om de maaimessen van mijn robotmaaier scherp te houden en welke impact hebben versleten maaimessen op mijn gazon?

Als je robotmaaier vele uren maait is het normaal dat de robotmaaiermesjes slijten en na verloop van tijd minder scherp worden. Daarom is het belangrijk om de mesjes tijdig te vervangen. Het verschil in maaikwaliteit is namelijk groot. Botte maaimessen kunnen de punten van het gras beschadigen (scheuren en versnipperen), waardoor ziektes en organismen het gras kunnen binnendringen en verzwakken.

Zie foto’s van resultaat bij botte messen:

Scherpe mesjes zullen zorgen voor een mooier gazon, een stillere maaibeurt, minder verbruik, langer maaien met dezelfde acculading, gezonder gras én vooral minder belasting van de machine waardoor je zal kunnen genieten van een langere levensduur.

Zie foto’s van gras na scherpe mesjes:

Hoe kan je zien dat de mesjes aan vervanging toe zijn? #

De controle van de mesjes is vergelijkbaar met de controle van de scherpte van een keukenmes. De mesjes mogen niet te bot zijn, maar zeker ook niet te veel uitgeslepen. De mesjes zelf bijslijpen is niet zo’n goed idee. Als de mesjes op dezelfde maaischijf niet even groot zijn, kan dat zorgen voor een onevenwichtige schijf (verschil in gewicht) en dat kan lijden tot beschadiging van de machine. Gebruik dus steeds gelijke mesjes en zorg ervoor dat er geen stukjes afgebroken zijn. Als de mesjes niet tijdig vervangen worden, kunnen ze ook afbreken of loskomen en zo defecten veroorzaken aan het maaisysteem.

Zelf de robotmaaiermesjes vervangen? Ontdek hoe je best tewerk gaat in onze FAQ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven